Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Web…bies

Κατασκευή ιστοσελίδων
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

   Κατασκευή ιστοσελίδων (αγγλικά: Web development) είναι η διαδικασία δημιουργίας παρουσιάσεων περιεχομένου (συνήθως υπερκειμένου, ή πολυμέσων), οι οποίες προβάλλονται στον τελικό χρήστη του Διαδικτύου, μέσω ενός προγράμματος περιήγησης (browser) ή άλλων υπηρεσιών όπως διαδικτυακή τηλεόραση, ιστολόγια (blogs) και RSS Feeds.
Είναι μια μείξη τεχνικής και δημιουργικής διαδικασίας αλλά πια και digital marketing που περιλαμβάνει τη χρήση πολλών ειδικοτήτων από ανθρώπινους πόρους ( web designer, web developer, digital marketer) που με την εξειδικευμένη γνώση του ο καθένας και την συνεισφορά του σε κώδικα και γνώσεις συνθέτουν στη δημιουργία και την κατασκευή ιστοσελίδων.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες τεχνικές προβολής του περιεχομένου μιας σελίδας, μεταξύ αυτών: κινούμενα σχέδια, γραφιστική, αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή, μάρκετινγκ, φωτογραφία, βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης και τυπογραφία.

Τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη ιστοσελίδων:
γλώσσες σελίδας: HTML και XHTML
φύλλα στυλ CSS
γλώσσες περιγραφής δεδομένων: XML, JSON
γλώσσες προγραμματισμού σεναρίων: Perl, PHP, Python, Ruby
πλατφόρμες: ASP και ASP.NET της Microsoft, Java Enterprise της Sun, agile frameworks όπως το Django και το Ruby on Rails
συγγραφή κώδικα στην πλευρά του πελάτη: Javascript

Μετάβαση στο περιεχόμενο