Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ColourCraftsGraphic DesignΤεχνολογίαΨηφιακή Εκτύπωση

Εφαρμόζοντας αυτοκόλλητο βινύλιο σε αυτοκίνητο

Θα δούμε κάποια χρήσιμα tips & tricks για την καλύτερη επικόλληση του αυτοκόλλητου βινυλίου σ’ ένα αυτοκίνητο. 

   Όπως ήδη έχουμε πει, η κάλυψη ενός οχήματος είναι μια ιδιαίτερη εργασία, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως τέχνη. Η ιδιαιτερότητα και η δυσκολία της είναι όταν θα πρέπει να καλυφθούν οι καμπύλες επιφάνειες ή οι πτυχώσεις του αμαξώματος. Με πρόσχημα την ταχύτητα της εφαρμογής, το μειωμένο κόστος και βασική αιτία το άγχος ότι κάτι δεν θα πάει καλά, συνήθως αποφεύγεται η ολική κάλυψη ενός οχήματος και μένουμε στην κάλυψη της πλαϊνής (επίπεδης!) επιφάνειας ή της πόρτας. 

from uknewsagency.net

   Ας δούμε πως αντιμετωπίζεται αυτό το «βουνό»! Αρχικά ελέγξτε το σχήμα του αυτοκινήτου. Δείτε τις καμπύλες επιφάνειες και βρείτε την καλύτερη «πορεία» του χεριού σας σε αυτές. Χρησιμοποιείστε την σπάτουλα σε γωνία 90ογια να σπρώξετε το βινύλιο να καλύψει όσο γίνεται περισσότερο την αρχή της καμπύλης επιφάνειας. Ακολουθήστε την «ροή» της καμπύλης από την χαμηλότερη προς την ψηλότερη ακτίνα της, και από την επίπεδη επιφάνεια προς την καμπύλη, χωρίς βιαστικές κινήσεις. Είναι σημαντικό να έχετε προσχεδιάσει την διαδικασία που θα ακολουθήσετε. Κάθε αυτοκίνητο απαιτεί και διαφορετική τεχνική. 

   Σχεδόν όλοι οι ειδικοί του χώρου προτείνουν να γίνουν πρώτα οι μεγάλες επιφάνειες και στο τέλος οι λεπτομέρειες. Μην συγχέετε όμως τις λεπτομέρειες με τα προβλήματα. Με το που θα ανακύψει ένα πρόβλημα, θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα, γιατί όσο το προσπερνάτε τόσο γιγαντώνεται. Πηγαίνετε λοιπόν ένα «βήμα» πίσω και προσπαθήστε ξανά. 

   Δεδομένου ότι οι καμπύλες μπορούν να επεκταθούν σε σύνθετες κατευθύνσεις, πρέπει να είστε προσεκτικοί στην προσέγγιση τους. Τα προβλήματα μπορούν να εμφανιστούν επειδή το γραφικό σας είναι δυσδιάστατο και οι καμπύλες μπορεί να είναι τρισδιάστατες. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να δοκιμάσετε την θέση του γραφικού σας πάνω στην καμπύλη, τοποθετώντας την εκτύπωση με ταινία μεταφοράς, απελευθερώνοντας έτσι μερικώς την ένταση του βινυλίου, προσέχοντας μην κοπεί ή ζαρώσει. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια δεύτερη εκτύπωση του ίδιου γραφικού ως βοηθητική στις επιφάνειες που σας δυσκολεύουν ή, εφ’ όσον είναι εφικτό, να μεταφέρετε το γραφικό σε ποιο λεία επιφάνεια. 

   Όταν έχετε να τοποθετήσετε το βινύλιο σε τρισδιάστατη καμπύλη δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε νερό ή σαπουνόνερο. Η εφαρμογή θα πρέπει να είναι ξερή. Απαιτεί δεξιότητα και εμπειρία, αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος να γίνει σωστά  η εφαρμογή και το βινύλιο να «κάτσει» στο υπόστρωμα. Θα πρέπει να τραβάτε και να κολλάτε το βινύλιο προσπαθώντας να αγκαλιάσει την καμπύλη επιφάνεια, βοηθώντας το με την σπάτουλα υπό γωνία 30ο, με ομοαξονικές κινήσεις προς την καμπύλη. Χρησιμοποιήστε πιστόλι θερμού αέρα, γιατί η θερμότητα αναγκάζει το βινύλιο να μαλακώσει ώστε να μπορεί να δουλευτεί ευκολότερα. Και πάλι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε η θερμοκρασία του πιστολιού να μην καταστρέψει το γραφικό. Επίσης, για να μπορεί η θερμοκρασία να επηρεάσει σωστά το βινύλιο, θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί η ταινία μεταφοράς. 

   Όταν έχετε να καλύψετε τις πλευρικές επιφάνειες του αυτοκινήτου, θεωρείστε ότι είναι μία ενιαία επιφάνεια. Όταν θα πρέπει να κόψετε το βινύλιο στο κενό των πορτών, κόψτε το κάθετα σε ίση απόσταση από κάθε πόρτα. Θα πρέπει και η εσωτερική μεταλλική πλευρά της πόρτας να είναι καθαρή για να «γυρίσετε» και να κολλήσετε το βινύλιο. Έτσι το βινύλιο γίνεται λιγότερο ευαίσθητο και ευάλωτο στην βροχή και στον αέρα. 

   Όσο μικρότερο είναι το γραφικό ή όσο πιο φλου είναι το θέμα του τόσο ευκολότερη είναι η εφαρμογή του.  

   Αφαιρέστε τις μικρές ρυτίδες με το νύχι σας, πιέζοντας προς την άκρη για να ανακατανεμηθεί το υπερβολικό υλικό, αιτία πρόκλησης των ρυτίδων στο βινύλιο. Εάν οι ρυτίδες είναι μεγάλες ο βολικότερος τρόπος είναι το σκίσιμο. Σκίζουμε με προσοχή την ρυτίδα και ανακατανέμουμε το επιπλέον υλικό, επικαλύπτοντας το υπόλοιπο. Αν η ρυτίδα είναι πάνω σε γραφικό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή του σημείου κοπής. Η θερμοκρασία από ένα πιστόλι θα βοηθήσει αρκετά. 

   Έχοντας λοιπόν τελειώσει με την κάλυψη του αυτοκινήτου καλό θα είναι να μείνει ακίνητο για κάποιες ώρες ώστε να πολυμεριστεί η κόλλα. Αν δεν είναι εφικτό, χρησιμοποιώντας το πιστόλι ζεστάνετε ξανά τα δύσκολα σημεία. Το αυτοκίνητο μπορεί να πλυθεί με σαπούνι και νερό, αλλά όχι σε βούρτσες. Επίσης το κέρωμα δημιουργεί προβλήματα στο βινύλιο. Αν το «πυροβολήσουν» τα περιστέρια, θα ήταν καλό να καθαριστεί το συντομότερο δυνατό γιατί τα περιττώματα των πτηνών είναι οξέα που χαλάνε την εκτύπωση και το βινύλιο. Ενημερώστε τον πελάτη για την αντοχή της εκτύπωσης και του υλικού της εφαρμογής. 

Γιώργος Κολιαβάς (george@proof.gr)

Μετάβαση στο περιεχόμενο