Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
InternetMarketingWeb DesignΤεχνολογία

Πως θα κάνω SEO στην ιστοσελίδα μου..;

Μελέτη και ανταγωνισμός 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε ξεκινώντας να σκεπτόμαστε το SEO σε μια ιστοσελίδα είναι, η σωστή μελέτη και αναγνώριση των λέξεων που ψάχνει ο μελλοντικός επισκέπτης ή πελάτης μας. Το δεύτερο που πρέπει να κοιτάξουμε είναι ο ανταγωνισμός που έχει να αντιμετωπίσει η ιστοσελίδα μας.

Εδώ θα ασχοληθούμε με ένα παράδειγμα που αφορά τις λέξεις κλειδιά : κατασκευή ιστοσελίδων. Καθώς σε αυτές τις λέξεις, ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και αφορά “έμμεσα τους επαγγελματίες του SEO” και καλό είναι να μαθαίνουμε από τους καλύτερους.

Μια ιστοσελίδα είναι φτιαγμένη από κάποια γλώσσα προγραμματισμού ή από κάποιον συνδυασμό από γλώσσες, όπως και να έχει πάντως οι μηχανές αναζήτησης για να τις αναγνωρίσουν καλούνται να διαβάσουν των κώδικα τους. Για αυτό τον λόγο μια ιστοσελίδα πρέπει να έχει καθαρογραμμένο και σωστό κώδικα, χωρίς λάθη και τεράστια “κενά” ανάμεσα του.

Όταν είμαστε έτοιμοι και έχουμε τελειώσει με τα παραπάνω τότε ξεκινάμε να κτίζουμε την ιστοσελίδα μας και παράλληλα πάντα, κτίζουμε και το SEO της. Για κάθε μία σελίδα που δημιουργούμε είτε αυτή είναι στατική είτε δυναμική, προσθέτουμε πάντα τον βασικό τίτλο της σελίδας στην διεύθυνση της, δηλαδή στο Url της. Πχ : Αν υποθέσουμε ότι έχουμε μια ιστοσελίδα με θέμα κατασκευή ιστοσελίδων και θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σελίδα μέσα σε αυτήν, που θα περιγράφει το τι είναι, μια «στατική ιστοσελίδα» τότε η διεύθυνση της νέας μας σελίδας, θα είναι www.domain/statiki-istoselida.html. Αυτό ονομάζεται friendly url και είναι αρκετά σημαντικό για να κερδίσουμε κάποιες καλύτερες θέσεις στις μηχανές αναζήτησης. Καθώς έχουμε πάντα στο μυαλό μας να δημιουργούμε, σωστά url για την κάθε σελίδα, προχωράμε στο περιεχόμενο της.

Περιεχόμενο 

Το περιεχόμενο της κάθε σελίδας πρέπει να είναι μοναδικό, καθαρογραμμένο και με link προς τις άλλες σελίδες της ιστοσελίδας μας. Το κείμενο που θα βάλουμε στην σελίδα μας, θα πρέπει να περιέχει τις λέξεις κλειδιά που θα ψάξει ο μελλοντικός μας επισκέπτης. Αυτές οι λέξεις πρέπει να είναι και link προς την ιστοσελίδα μας. Εδώ θα χρησιμοποιήσουμε το ίδιο παράδειγμα με το παραπάνω.

Πχ: Αν το κείμενο μας είναι “για την κατασκευή της στατικής ιστοσελίδας χρειάζεται η γνώση της γλώσσας html. ” στην λέξη κατασκευή της στατικής ιστοσελίδας δημιουργούμε μια υπερσύνδεση, προς την αρχική μας σελίδα ή προς την σελίδα που αναφέρεται στην κατασκευή στατικής ιστοσελίδας,

κώδικας:
<a href=”kataskevh-statikis-istoselidas.html” title=”Κατασκευή στατικής ιστοσελίδας”>κατασκευή στατικής ιστοσελίδας</a>

Εκτός από το url που θα δώσουμε “ kataskevh-statikis-istoselidas.html” προσθέτουμε και το title=” Κατασκευή στατικής ιστοσελίδας ” αυτό το κομμάτι του κώδικα, θα πει στις μηχανές αναζήτησης, ότι ο τίτλος της σελίδας που θα κατευθυνθούν είναι “κατασκευή στατικής ιστοσελίδας”. Αν στην σελίδα που θα κατευθυνθούν οι μηχανές αναζήτησης υπάρχει στο περιεχόμενο της ο τίτλος ( <h1> κατασκευή στατικών ιστοσελίδων </h1> ) και το κείμενο που ακολουθεί έχει να κάνει με τις στατικές ιστοσελίδες, τότε οι μηχανές αναζήτησης αρχίζουν να μας εμπιστεύονται. Τότε αυτόματα κερδίζουμε κάποιους πόντους ως προς τα αποτελέσματα που θα μας τοποθετήσουν.

Προσοχή : Δεν πρέπει να το παρακάνουμε με τους συνδέσμους που βρίσκονται μέσα στα κείμενα μας. Αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή, γιατί οι μηχανές αναζήτησης είναι αρκετά έξυπνες και μπορεί να θεωρήσουν αυτή την τακτική ως spam.

Πολύ σημαντικό είναι στην κάθε σελίδα, να προσθέτουμε τις λέξεις κλειδιά, στους τίτλους της σελίδας με τις κεφαλίδες

κώδικας:
<h1> </h1>,  <h2></h2>,  <h3></h3>,κλπ

Μέχρι στιγμής έχουμε “μάθει” πως συνδέουμε τις σελίδες μέσα στην ιστοσελίδα μας κάνοντας παράλληλα σωστό SEO, με σωστό περιεχόμενο και σωστούς συνδέσμους χωρίς να έχουμε υπολογίσει το μενού της σελίδας μας.

Μενου

Το μενού της ιστοσελίδας μας πρέπει να είναι ευδιάκριτο προς τους επισκέπτες μας, αλλά και παράλληλα να περιέχει τις λέξεις κλειδιά που θα ψάξουν, πριν επισκεφτούν την ιστοσελίδα μας. Πχ:

Στο παράδειγμα που χρησιμοποιούσαμε παραπάνω το μενού πλοήγησης θα πρέπει να έχει κάποια μορφή όπως αυτή.

κώδικας:
<li><a href=”kataskeyh-istoselidwn.html”>κατασκευή ιστοσελίδων</a></li><li><a href=”proothisi-istoselidwn.html”>προώθηση ιστοσελίδων</a></li>

<li><a href=”filoxenia-istoselidon.html”>φιλοξενία ιστοσελίδων</a></li>

Όπως βλέπουμε στον κώδικα, χρησιμοποιούμε λέξεις κλειδιά που υποθέτουμε ότι θα ψάξει ο μελλοντικός μας επισκέπτης/πελάτης. Δηλαδή στην πρώτη γραμμή του κώδικα βλέπουμε το “κατασκευή ιστοσελίδων” με την διεύθυνση “ kataskeyh-istoselidwn.html ”

Το μενού μας πρέπει να βρίσκεται στο πάνω μέρος της ιστοσελίδας και παράλληλα θα πρέπει να έχουμε φροντίσει να βρίσκεται και στο κάτω μέρος της. Άσχετα με τους συνδέσμους που θα έχουμε δημιουργήσει στις λέξεις κλειδιά μέσα στα κείμενα.

Φωτογραφίες 

Στο περιεχόμενο μιας σελίδας μας λογικά θα έχουμε και κάποιες φωτογραφίες. Αυτές θα αφορούν ή φωτογραφικό υλικό που έχει να κάνει με την κατασκευή ιστοσελίδων ή με κάποια image που θα ολοκληρώνουν τον σχεδιασμό της ιστοσελίδας μας.

Σε κάθε περίπτωση τις φωτογραφίες μας πρέπει να τις ονομάζουμε πάλι με τις λέξεις κλειδιά που φανταζόμαστε ότι θα ψάξει ο μελλοντικός μας επισκέπτης ή πελάτης. (σύμφωνα με την μελέτη που έχουμε κάνει ) Ο κώδικας στις φωτογραφίες θα πρέπει να είναι ο εξής :

κώδικας:
<img src=”images/kataskeuvh-statikis-istoselidas.jpg” alt=”κατασκευή στατικής ιστοσελίδας” />

Σε αυτό το σημείο βλέπουμε ότι η ονομασία της φωτογραφίας μας είναι “kataskeuvh-statikis-istoselidas.jpg” και δίπλα έχουμε προσθέσει το alt=”” αυτό θα δώσει στης μηχανές αναζήτησης να καταλάβουν ότι η φωτογραφία αναφέρεται στην κατασκευή ιστοσελίδων.

Αν κάνουμε την φωτογραφία σύνδεσμο ο κώδικας θα πρέπει να είναι ο εξής:

κώδικας:
<a href=”kataskevh-istoselidon.html” title=”κατασκευή ιστοσελίδων”><img src=”images/kataskevh-istoselidon” alt=”κατασκευή ιστοσελίδων απο εμένα” /></a>

Σε αυτόν τον κώδικα βλέπουμε την διεύθυνση της ιστοσελίδας που θα πάει ο επισκέπτης μας όταν θα πατήσει την φωτογραφία, τον τίτλο του link που έχουμε δώσει καθώς και το όνομα της φωτογραφίας και την περιγραφή της.

SEO και META;

Όταν τελειώσουμε με την κατασκευή της ιστοσελίδας μας και το περιεχόμενο της, τότε ξεκινάμε με το SEO που έχει να κάνει με τα meta-tags.

Οι μηχανές αναζήτησης όταν αναζητάμε κάτι, εμφανίζουν στα αποτελέσματα τους τον τίτλο της ιστοσελίδας μας, την περιγραφή της ιστοσελίδας μας, και την διεύθυνση της

Για να τους δηλώσουμε εμείς τον τίτλο της ιστοσελίδας που θα δείχνουν οι μηχανές αναζήτησης , προσθέτουμε μέσα στις σελίδες μας, ΜΕΣΑ στο HEAD, τον παρακάτω κώδικα.

κώδικας:
<title>  κατασκευή ιστοσελίδων </title>

Ο τίτλος της ιστοσελίδας μας είναι σωστό να περιλαμβάνει μέχρι και 60 χαρακτήρες. Στον τίτλο της κάθε σελίδας, πρέπει να βάλουμε τις λέξεις κλειδιά που θα αναζητήσει ο επισκέπτης και που περιλαμβάνονται στο περιεχόμενο της συγκεκριμένης σελίδας

Για να δηλώσουμε την περιγραφή της ιστοσελίδας μας στις μηχανές αναζήτησης κάτω από το title προσθέτουμε τον παρακάτω κώδικα.

κώδικας:
<meta name=”description” content=”κατασκευή ιστοσελίδων από έμενα που σχεδιάζω καλές ιστοσελίδες κτλ κτλ κτλ” />

Η περιγραφή της ιστοσελίδας μας δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 200 χαρακτήρες και πρέπει να περιλαμβάνει πάλι λέξεις κλειδιά που θα αναζητήσει ο μελλοντικός μας επισκέπτης και οι οποίες πάλι, θα υπάρχουν στο περιεχόμενο της συγκεκριμένης σελίδας που έχουμε βάλει την περιγραφή μας.

Μετά την περιγραφή της ιστοσελίδας μας ( description ) θα δηλώσουμε στις μηχανές αναζήτησης ποιες είναι οι λέξεις κλειδιά που μας ενδιαφέρουν να προωθήσουμε. Εδώ οι απόψεις διίστανται, αλλά δεν είναι κακό να υπάρχουν οι λέξεις κλειδιά που εμείς θέλουμε να προωθήσουμε. Εγώ είμαι υπέρ του να τις χρησιμοποιώ.

Αυτό το κάνουμε με τον παρακάτω κώδικα.

κώδικας:
<meta name=”keywords” content=” κατασκευή, ιστοσελίδων, ” />

Οι λέξεις πρέπει να είναι χωρισμένες μεταξύ τους με το , και πρέπει να περιλαμβάνονται στην συγκεκριμένη σελίδα μας.

Προσοχή: δεν βάζουμε λέξεις κλειδιά που δεν περιλαμβάνονται στην σελίδα μας. Η κάθε σελίδα μας έχει ξεχωριστό SEO για τις μηχανές αναζήτησης ή έστω, έτσι πρέπει να το βλέπουμε εμείς.

Web master tools

Όταν τελειώσουμε και με αυτό το κομμάτι του SEO πηγαίνουμε στο Google και ανοίγουμε έναν νέο λογαριασμό και κάνουμε login με αυτόν. Μετά πηγαίνουμε στην μηχανή αναζήτησης και γράφουμε web master tools. Στο web master tools της Google θα δηλώσουμε την ιστοσελίδα μας. Το Google θα μας ζητήσει να τοποθετήσουμε στον server μας ένα αρχείο html το οποίο και θα κατεβάσουμε από το Google όταν θα ανοίξουμε τον λογαριασμό της καινούριας ιστοσελίδας μας ή θα μας δώσει ένα META TAG με ένα κλειδί που θα αντιστοιχεί στην ιστοσελίδα μας. Το META TAG που θα πάρουμε από το Google θα είναι του τύπου

κώδικας:
<meta name=”google-site-verification” content=”κλειδί” />

Επιστροφή στα META TAGS

Αυτό θα το κάνουμε αντιγραφή και επικόλληση κάτω από τα keywords που έχουμε βάλει σε κάθε σελίδα μας. Αντίστοιχα αυτό γίνετε και για τις άλλες μηχανές αναζήτησης yahoo/bing.

Υπάρχουν και αλλά META TAGS που πολλοί χρησιμοποιούν για τις σελίδες τους. Παραθέτω μερικά από αυτά χωρίς να τα εξηγήσω.

κώδικας:
<meta name=”Robots” content=”index, follow” /><meta name=”copyright” content=”2012 ΕΓΩ ” />

<meta name=”author” content=”ΕΓΩ” />

<meta name=”publisher” content=”domain.gr” />

<meta name=”reply-to” content=”info@domain.gr” />

<meta http-equiv=”content-language” content=”el” />

<meta name=”resource-type” content=”document” />

<meta name=”Googlebot” content=”index,follow” />

<meta name=”revisit-after” content=”10 days” />

<meta name=”distribution” content=”Global” />

Μέσα στο HEAD λοιπόν ο κώδικας μας θα πρέπει να δείχνει κάπως έτσι:

κώδικας:
<title>  κατασκευή ιστοσελίδων </title><meta name=”description” content=”κατασκευή ιστοσελίδων από εμενα.. ” />

<meta name=”keywords” content=” κατασκευή, ιστοσελίδων, ” />

<meta name=”google-site-verification” content=”κλειδί” />

<META name=”y_key” content=”κλειδί” />

<meta name=”Robots” content=”index, follow” />

<meta name=”copyright” content=”2012 ΕΓΩ ” />

<meta name=”author” content=”ΕΓΩ” />

<meta name=”publisher” content=”domain.gr” />

<meta name=”reply-to” content=”info@domain.gr” />

<meta http-equiv=”content-language” content=”el” />

<meta name=”resource-type” content=”document” />

<meta name=”Googlebot” content=”index,follow” />

<meta name=”revisit-after” content=”10 days” />

<meta name=”distribution” content=”Global” />

Όταν τελειώσουμε και με αυτά ανεβάζουμε την ιστοσελίδα μας στον server κάνουμε επιβεβαίωση της ιστοσελίδας μας στο web master tools και δημιουργούμε ένα sitemap.xml το οποίο και ανεβάζουμε στον server μας στον φάκελο όπου είναι και το Index μας. Όταν ανεβάσουμε το sitemap.xml στον server μας το δηλώνουμε μέσα στο web master tools από την περιοχή sitemap ( θα το δείτε..)

[ Το sitemap.xml μπορούμε να το δημιουργήσουμε online από κάποια ιστοσελίδα που μας παρέχει αυτή την υπηρεσία. Αναζητήστε στο Google « sitemap generator » και θα σας βγάλει αρκετά αποτελέσματα. ]

Όπως καταλαβαίνετε στο SEO πρέπει να είμαστε όσο πιο αναλυτικοί γίνεται, έτσι ώστε οι μηχανές αναζήτησης να αναγνωρίζουν με απόλυτη ευκολία την ιστοσελίδα μας και να καταλαβαίνουν εύκολα με τι ιστοσελίδα έχουν να κάνουν, ώστε όταν θα αναζητήσει κάποιος για κατασκευή ιστοσελίδων να μας τοποθετήσουν στα πρώτα αποτελέσματα.

Όταν τελειώσουμε με όλα αυτά ξεκινάμε να γνωστοποιούμε την καινούρια μας σελίδα σε άλλες σελίδες. Αυτό το πετυχαίνουμε καταχωρώντας την ιστοσελίδα μας σε διάφορους καταλόγους. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι οι κατάλογοι που θα καταχωρήσουμε την ιστοσελίδα μας να έχουν υψηλό page rank. Η καταχώρηση της ιστοσελίδας μας πρέπει να γίνει σταδιακά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε σε καμία περίπτωση τις διαφημίσεις που μας προσφέρουν 10.0000.000 λινκ (λέμε τώρα ) προς την ιστοσελίδα μας με 5 ευρώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο