Τι σημαίνει πραγματικά “UV προστασία”;

Όταν συζητάμε τις ιδιότητες των υλικών πλαστικοποίησης το χαρακτηριστικό που αναφέρεται συχνότερα είναι η δυνατότητα προστασίας της τυπωμένης γραφικής παράστασης από την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία. Βεβαίως, η UV ακτινοβολία είναι ένας σημαντικός παράγοντας να αναγκάσει τη γραφική παράσταση να εξασθενίσει, αλλά δεν είναι ο μοναδικός. 

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι όλα τα μήκη κύματος του φωτός — συμπεριλαμβανομένου του ορατού φωτός — έχουν επιπτώσεις στα υλικά πλαστικοποίησης, στα coated των υλικών εκτύπωσης και τις τυπωμένες εικόνες μέχρι ενός ορισμένου βαθμού. Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε για τα αποτελέσματα του ορατού φωτός. Και η οπτική σαφήνεια είναι σαφώς ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό ενός υλικού πλαστικοποίησης. 

Εκτός από το φως, η εικόνα εξασθενεί επίσης από τους βιομηχανικό ρύπους, το οξυγόνο, τη θερμότητα και την υγρασία. Τα υλικά πλαστικοποίησης παρέχουν κάποιο βαθμό προστασίας από όλα αυτά τα στοιχεία, αλλάθα περιοριστούμε στην αποσαφήνιση ποιών υλικών με φίλτροUVμας παρέχουν μια ικανοποιητική ασπίδα στην επίδραση του φωτός. Το συνηθέστερο πρόβλημα που προκύπτει είναι η πληθώρα διφορούμενων πληροφοριών σχετικά με την έννοια του UV. Η σύγχυση γίνεται μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε μερικά απλά πράγματα. Τι ακριβώς προστατεύει αυτό το φίλτρο; Που βρίσκεται αυτό το φίλτρο; Πως λειτουργεί αυτό το φίλτρο; Με βάση το τι δηλώνουν οι κατασκευαστές των υλικών αυτών θα πρέπει να δημιουργήσουμε τρείς βασικές ομάδες. 

  1. Η πρώτη ομάδα υποστηρίζει ότι “όλα” τα υλικά τους παρέχουν την UV προστασία, βασισμένη στην υπόθεση ότι εάν τοποθετήσετε την πλαστικοποίηση πάνω από μια ψηφιακή εικόνα, θα προσφέρει την UV προστασία “μέχρι ενός ορισμένου βαθμού.” Είτε γυαλί, είτε κόλλα, ή οτιδήποτε μεσολαβήσει μεταξύ της εικόνας και της ηλιακής ακτινοβολίας προσφέρει μια σχετική προστασία. Κάποιες φορέςαυτή η παραπληροφόρηση οφείλεται σε μια “τυχαία” παρερμηνεία της ορολογίας που χρησιμοποιείται από τους κατασκευαστές των υλικών βάσεων. Οι κατασκευαστές των βινυλίων, των πολυεστέρων και των κολλών χρησιμοποιούν όρους όπως “φυσικούς UV ανασταλτικούς παράγοντες,” “UV σταθερή ταινία” και “UV προστασία” στην περιγραφή των προϊόντων τους και στην διαδικασία κατασκευής. Το εύλογο ερώτημα θα έπρεπε να ήταν τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι όροι, αλλά οι κατασκευαστές “θυμούνται” μόνο τον όρο UV, και τον χρησιμοποιούν όπου είναι δυνατόν. 
  2. Αντιθέτως, η δεύτερη ομάδα έχει ένα σχετικό UV επίπεδο προστασίας. Η επιλογή χρήσης τους είναι καθαρά δική σας υπόθεση. Οι κατασκευαστές τους ισχυρίζονται ότι παρέχεται επαρκής προστασία UV, γιατί υπάρχει σχετική προστασία και στην κατασκευή των υλικών, αλλά και στα μελάνια. Είναι γενικά παραδεκτό ότι τα μελάνια solventκαι ecoή organicsolventέχουν αντοχή στην ηλιακή ακτινοβολία. Η διατύπωση τους είναι ότι στα υλικά πλαστικοποίησής τους παρέχουν την προστασία UV, την οποία την χαρακτηρίζουν ως “easy-fade”, ουσιαστικά όμως πρόκειται για μια επιλεκτική συμπληρωματική προστασία UV, στο φίλτρο των μελανιών. Αυτό το φαινομενικά γνήσιο φιλμ προστασίας βρίσκεται στην δομή της πλαστικοποίησης. Το να καθοριστεί το πόσο ακριβώς ή πως προστατεύει είναι δύσκολο να καθοριστεί, γιατί παράγοντες όπως το μελάνι, το υλικό εκτύπωσης και πολλές άλλες μεταβλητές (κορεσμός χρωμάτων, συνδυασμός χρωμάτων, το ποσό απορρόφησης του μελανιού, το βάρος της κόλλας, η απόδοση της εκτύπωσης και του εκτυπωτή, κ.α.) επηρεάζουν ενεργά και καθιστούν αδύνατο να ελεγχθεί και να υπολογιστεί.
  3. η τρίτη ομάδα αναζητά την ισορροπία της επιστήμης και της κοινής        αίσθησης.   Αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο κρίσιμα  στοιχεία για την αποτελεσματική UV προστασία.Τα στοιχεία αυτά είναι:

UV απορροφητές.  

Η απορρόφηση είναι η βασική ιδιότητα που απαιτείται. Οι υπεριώδεις απορροφητές όπως benzotriazole UVAs μετατρέπουν την UV ενέργεια σε αβλαβή ενέργεια θερμότητας, η οποία διασκορπίζεται μέσω των υλικών πλαστικοποίησης. Προστατεύουν την εικόνα (Inkjet εκτύπωση, ηλεκτροστατική εκτύπωση, φωτογραφία) από την χρωματική εξασθένιση. Αυτή η διαδικασία μετασχηματισμού είναι αναπαραγωγική και μπορεί να επαναληφθεί κατά τρόπο αόριστο. Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι γιατί να μην τοποθετήσουμε ένα σύνολο UVαπορροφητών για μεγαλύτερη προστασία; Η απάντηση είναι απλή. Η πρόσθετη παρουσία απορροφητών θα προκαλούσε αποχρωματισμό της εκτύπωσης. Επίσης θα είχε επιπτώσεις στις ιδιότητες προσκόλλησης και συνοχής της κόλλας στο φιλμ της πλαστικοποίησης. Μια αρχή που προκύπτει από αυτές τις πληροφορίες είναι ότι υπάρχει περιορισμός στο πόσο παρεμποδίζει την UVακτινοβολία το φιλμ πλαστικοποίησης. Οι UV απορροφητές είναι επίσης ακριβοί και η διαδικασία κόλλησης τους μπορεί να είναι σύνθετη και δύσκολη, ειδικά σε υδατο-διαλυτή κόλλα (επίστρωμα διασποράς).  

UV σταθεροποιητές.

Ο λιγότερο αναφερόμενος παράγοντας σε οποιοδήποτε υλικό UV προστασίας. Προστατεύουν τα επιμέρους συστατικά της πλαστικοποίησης (στρώματα) από την αποχρωμάτιση και τον εκφυλισμό. Οι HinderedAmineLight(HAL) σταθεροποιητές δεν απορροφούν το UV φως, αλλά εξουδετερώνουν τα παραγόμενα στοιχεία από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Σε μία πλαστικοποίηση τα στοιχεία αυτά μπορούν να προκαλέσουν το κιτρίνισμα και την απώλεια πλαστικότητας και σαφήνειας. Οι σταθεροποιητές προσφέρουν ελάχιστη προστασία UVστην εκτύπωση Εντούτοις, εάν το αφαιρέσουμε, η εικόνα χάνει την προστασία UVκαι παύει να λειτουργεί σαν εμπόδιο προστασίας. 

   Υπάρχουν δύο συστατικά σε ένα υλικό πλαστικοποίησης, στα οποία μπορούν να προστεθούν οι UV σταθεροποιητές και απορροφητές: η κόλλα και η ταινία βάσης (βάση κατασκευής του υλικού). Επειδή οι σταθεροποιητές και οι απορροφητές μπορούν μόνο να προστεθούν στην ταινία βάσης κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ο κατασκευαστής θα πρέπει προσεκτικά να επιλέξει το σωστό υλικό ταινίας βάσης βινυλίου, πολυεστέρα ή πολυανθράκων. Η προσθήκη των σταθεροποιητών και των απορροφητών στο συγκολλητικό συστατικό του φιλμ πλαστικοποίησης να ενισχύσει την UV προστασία. 

  Τα περισσότερα βινύλια PVC Calendared που χρησιμοποιούνται για την ψηφιακή απεικόνιση είναι μονομερικά βινύλια. Αυτά τα βινύλια είναι κατάλληλα για την εσωτερική και βραχυπρόθεσμη υπαίθρια χρήση. Τα περισσότερα μονομερικά βινύλια περιέχουν μερικούς UV σταθεροποιητές, αλλά σπάνια περιέχουν τους UV απορροφητές. Οι απορροφητές θα πρέπει να προστεθούν με την χρήση του υλικού πλαστικοποίησης για την αποτελεσματικότερη UV προστασία. Πολυμερές Calendared βινύλιο είναι το προτεινόμενο υλικό για μακροχρόνιες εξωτερικές εφαρμογές. Βασική αιτία είναι το τεχνικά προηγμένο και μεγαλύτερο μοριακό του βάρος. Τα πολυμερή βινύλια είναι ανθεκτικότερα στις αλληλεπιδράσεις του περιβάλλοντος (ρύποι, βροχή-υγρασία, θερμοκρασία, ακτινοβολία, κλπ). Επιτυγχάνουν μεγαλύτερη ανοχή και αντοχή αποτρέποντας την απώλεια σαφήνειας της εκτύπωσης καθώς και όποια άλλα φαινόμενα αποχρωματισμού ή χρωματικής υποβάθμισης. Λόγω των μεγαλύτερων απαιτήσεων των υπαίθριων εφαρμογών, τα πολυμερή βινύλια συνήθως ήδη περιλαμβάνουν μερικούς σταθεροποιητές και απορροφητές. Για να σιγουρευτείτε ζητείστε από τον προμηθευτή σας να σας ενημερώσει σχετικά. 

Q&A

Ερώτηση: Αν σε μια ήδη μερικώς εξασθενημένη εικόνα προσθέσω φιλμ πλαστικοποίησης με υψηλή προστασία UV (απορροφητές και σταθεροποιητές) θα επιστρέψει σε προηγούμενη κατάσταση ή απλά θα σταματήσει η εξασθένιση;

Απάντηση: Για να “γυρίσει” η εκτύπωση σε προηγούμενο στάδιο δεν γίνεται. Αυτό που γίνεται είναι η προστασία της εικόνας από αυτό το σημείο και μετά, καθυστερώντας τα σημάδια αποχρωματισμού. 

Ερώτηση: Αν θέλω μια εκτύπωση να διαρκέσει τουλάχιστον ένα έτος σε εξωτερικές συνθήκες θα πρέπει να διαλέξω ένα διετές υλικό πλαστικοποίησης για να αντισταθμίσω ένα υλικό εκτύπωσης με διάρκεια έξι μήνες;

Απάντηση: Για την σωστή και απροβλημάτιστη διάρκεια ζωής ενός έτους, θα πρέπει η επιλογή όλων των στοιχείων της εκτύπωσης -μελάνι, υλικό εκτύπωσης και φιλμ πλαστικοποίησης- να είναι διάρκειας ενός έτους. Κι όπως λένε οι Άγγλοι, “η αλυσίδα είναι τόσο ισχυρή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της”.

Ερώτηση: Η ψηφιακή εκτύπωση έχει εγγύηση αντοχής για έξι μήνες χωρίς πλαστικοποίηση. Αν πλαστικοποιηθεί θα έχει πρόσθετη προστασία;

Απάντηση: Ναι. Εφ’ όσον η επιλογή του υλικού διασφαλίζει την παροχή UVπροστασίας. Σε κάθε περίπτωση όμως τα υλικά πλαστικοποίησης προσφέρουν αδιαβροχοποίηση, προστασία σε γδαρσίματα και αλλαγές θερμοκρασίας, κλπ.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Colors
Font size