Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ColourGraphic DesignΤεχνολογία

Έτσι συμβαίνει…

Έτσι συμβαίνει, ζείτε και ξαφνικά το παιδί σας είναι ήδη 30 ετών.
Λοιπόν, το αγαπημένο μας/σας λογισμικό αισίως μπήκε στα 30!

Η πρώτη έκδοση του Photoshop!

Tο Adobe Photoshop κυκλοφόρησε στις 19 Φεβρουαρίου 1990.

Photoshop’s Logos

»Στο Ann Arbor του Michigan, o καθηγητής Glenn Knoll λόγω της μεγάλης αγάπης του για την φωτογραφία στο υπόγειο του σπιτιού του εγκαθιστά έναν σκοτεινό θάλαμο κι έναν προσωπικό υπολογιστή Apple II plus. Οι δυό γιοί του, Thomas και John, ακολουθούν τα βήματα του πατέρα τους. Ο πρώτος καταπιάνεται με ασπρόμαυρες και έγχρωμες εκτυπώσεις φωτογραφιών, πειραματιζόμενος με το balance και το contrast, ενώ ο δεύτερος με τον υπολογιστή που υπάρχει στο ίδιο υπόγειο. Το 1987 αγόρασε τον πρώτο του Macintosh για να βοηθηθεί στην εργασία του με θέμα “Επεξεργασία Ψηφιακών Εικόνων“. Μη μπορώντας να απεικονήσει ασπρόμαυρους τόνους, έγραψε μια υπορουτίνα προσομοίωσης ασπρόμαυρης τονικής κλίμακας. Στην συνέχεια έγραψε μια σειρά από σχετικές υπορουτίνες, οι οποίες συγκεντρώθηκαν, μαζί με διάφορα κομμάτια κώδικα επεξεργασίας εικόνας, σε ένα σύνολο με το όνομα Display. 

Ενσωματώνοντας περισσότερες δυνατότητες και εργαλεία, το Display γίνεται πιο ολοκληρωμένο εργαλείο και αποκτά το όνομα Photoshop. Σε μια προσπάθεια εμπορικής προώθησης, η μόνη εταιρεία που έδειξε ενδιαφέρον και αγόρασε 200 τεμάχια του προγράμματος ήταν η εταιρεία Barneyscan, και το διένειμε μαζί με τα scanner της.

Τον Σεπτέμβριο του 1988, η Adobe αγοράζει την «άδεια για διανομή» του προγράμματος, ενώ παράλληλα ο κώδικας του γράφεται από την αρχή και μια πληθώρα από plug-ins «κρύβονται» στο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αναπτύσσεται ως τις αρχές του 1990 και τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους το Photoshop 1.0 κάνει την εμφάνιση του στην παγκόσμια αγορά.«

Από το βιβλίο From Darkroom to Desktop—How Photoshop Came to Light του Derrick Story

Μετάβαση στο περιεχόμενο