Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025
ColourGraphic DesignΤεχνολογίαΨηφιακή Εκτύπωση

Standard Color Working Space

Ή αν προτιμάτε Τυποποιημένοι χρωματικοί χώροι εργασίας. Σε μια προσπάθεια ελεύθερης απόδοσης, έτσι εννοείται ένα σημείο στο οποίο αποθηκεύουμε κάποιες χρωματικές ρυθμίσεις ή στοιχεία χρώματος. Ήδη από το Photoshop 4 οι χρήστες είχαν στην διάθεσή τους την τυποποίηση αυτή, μέσα από την ρύθμιση Apple RGB, χωρίς όμως να μπορούν να επέμβουν στις ρυθμίσεις του. Στα τέλη του 1990, με την εμφάνιση του Photoshop 5.0 εισάγεται ο όρος τυποποίηση για τον χρωματικό χώρο εργασίας και ο χρήστης μπορεί να επέμβει και να κάνει ρυθμίσεις και διορθώσεις. Τα Standard Color Working Spaces καθορίζονται από ICC profiles. Οι τυποποιημένοι χώροι είναι κοινοί στις εφαρμογές των γραφικών τεχνών, για να αποφεύγεται η αλλοίωση του μεγέθους του αρχείου, και είναι οι sRGB, Apple RGB & ColorMatch RGB. Κάθε RGB standard χρωματικό προφίλ έχει μια σειρά από παραμέτρους όπως το gamma (contrast), η θερμοκρασία χρώματος (white point) και το μέγεθος του color gamut. 

sRGB vs Adobe RGB vs ProPhoto RGB

Όταν εισήχθη στην ροή εργασίας το Photoshop 5.0 δημιουργήθηκε μεγάλος ντόρος γιατί το sRGB standard ήταν προεπιλεγμένο. Το είχαν διαμορφώσει η HP και η Microsoft με την δικαιολογία ότι αντιπροσώπευε τον «ελάχιστο κοινό παρονομαστή» για τους οικιακούς Η/Υ. Πολλοί χρήστες θεώρησαν ότι η sRGB είχε μια πάρα πολύ μικρή κλίμακα χρώματος για να αντιπροσωπεύσει την εκτύπωση CMYK στους Offset εκτυπωτές, ενώ θεώρησαν ότι η κλίμακα ήταν ακόμη μικρότερη για τις ψηφιακές εκτυπώσεις. Έτσι, την περίοδο αυτή ευνοήθηκε το ColorMatch RGB profile, το  οποίο είχε δημιουργηθεί από την Radius, το οποίο είχε μεγαλύτερο color gamut. Σήμερα, το πιο συνηθισμένο και εύχρηστο είναι το Apple RGB, μια που παρέχει αρκετά μεγάλο color gamut καλύπτει την χρωματική γκάμα των περισσοτέρων μεγάλου σχήματος εκτυπωτών.

Για τις περισσότερες ανάγκες εκτύπωσης δεν θα προσέξετε κάποια ιδιαίτερη διαφορά αν τυπώσετε με οποιοδήποτε από τα παραπάνω αναφερθέντα profiles.

Color theory: III. Color management

Ροή εργασίας.

Η ιδέα πίσω από τα Standard Color Working Spaces είναι η μετατροπή της captured εικόνας, από μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ή scanner, ή μιας εικόνας επεξεργασμένης σε κάποιο σχεδιαστικό πρόγραμμα σε ένα standard RGB χώρο εργασίας. Αυτή η δυνατότητα παρέχει την αποφυγή πιθανών χρωματικών συγχύσεων έχοντας τις εικόνες στον ίδιο χρωματικό χώρο εργασίας. Επίσης, με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται η μετατροπή των captured ή edited εικόνων κατά την διαδικασία της αποθήκευσης ή της εκτύπωσης. Πολλές συσκευές εισόδου, όπως φωτογραφικές μηχανές και scanners, «συλλαμβάνουν» τις εικόνες σε RGB working spaces. Παράλληλα, πολλές συσκευές εξόδου, όπως οι inkjet εκτυπωτές, μπορούν να «σεταριστούν» για να διαχειρίζονται εικόνες σε RGB Standard Color Working Spaces. 

Αν έχετε «συλλάβει» μια εικόνα, χρησιμοποιώντας ένα custom profile της κάμερας ή του scanner, είναι εφικτό να μετατραπεί σε Standard Color Working Spaces με την μεσολάβηση της εφαρμογής την οποία χρησιμοποιείται για σάρωση ή μέσω του Photoshop. Ακόμη και αν χρησιμοποιείτε ένα custom εκτυπωτικό προφίλ, μπορείτε με το Photoshopνα το μετατρέψετε πριν ή κατά την διαδικασία της εκτύπωσης.

Τα Standard Color Working Spaces μπορούν να ενσωματωθούν σε αποθηκευμένες εικόνες, έτσι στην περίπτωση μεταφοράς τους σε άλλον υπολογιστή ή σε έναν εκτυπωτή, το χρώμα να μείνει ίδιο. Η ενσωμάτωση του profile στο αρχείο αυξάνει το αρχικό μέγεθος της εικόνας. Ανοίγοντας το αρχείο σε κάποιον άλλο υπολογιστή, και μέσα από εφαρμογή η οποία υποστηρίζει την ανάγνωση profiles, διασφαλίζεται η σωστή χρωματική απεικόνιση. Αν η εικόνα πρόκειται να αποθηκευτεί στον δίσκο του χρήστη, δεν είναι απαραίτητο να ενσωματωθεί το profile, αφού είναι ήδη ρυθμισμένο στον υπολογιστή.

Στην περίπτωση που ανοίγοντας μια εικόνα, το σχετικό προφίλ δεν μπορεί να βρεθεί οι επιλογές είναι ή να αγνοηθεί το profile, ή να οριστεί νέο, ή να οριστεί το τρέχων profile. Προτείνετε, στην περίπτωση που δεν γνωρίζετε να συσχετίσετε κάποιο νέο profile, να προτιμηθεί αυτό που σας κάνει να βλέπετε την εικόνα καλύτερα. Στην παραγωγή, φυσικά, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το profile που θεωρείτε καλύτερο είναι αυτό που ο πελάτης θα θελήσει, κι έτσι μια καλή ιδέα είναι να παρουσιαστεί στον πελάτη μια εκτύπωση proof. Εάν είναι δυνατόν, ελάτε σε επαφή με το δημιουργό του αρχείου και ανακαλύψτε το σωστό διάστημα χρώματος. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο